Svensk bankindustri har en unik historia av att samarbeta. Tillsammans har
Sveriges sju största banker tagit fram och skapat BankID och 2023
fyller tjänsten 20 år.
Det här med BankID kan för vissa upplevas lite krångligt att skaffa. Hos vissa banker krävs ett personligt besök på bankkontoret där du identifierar dig med godkänd svensk ID-handling första gången det ska införskaffas. Här har dock den lite äldre generationen en fördel, då de är vana att besöka sitt bankkontor. När BankID väl är införskaffat så öppnar sig, bokstavligen, en helt ny värld av möjligheter och du kan både identifiera dig och skriva under avtal digitalt.
Det är både tryggt och säkert med BankID men tänk på att BankID är en värdehandling jämförbart med ett pass. Därför behöver du alltid hantera ditt BankID på ett säkert sätt. Det är viktigt att aldrig öppna BankID på uppmaning av någon annan som ringer upp dig.
Är du osäker lägg på luren!
Visste du att?
Ca 8,2 miljoner svenskar har ett BankID. Ett huvudkrav för att skaffa
BankID är att man har svenskt personnummer och är folkbokförd i Sverige.
BankID används av ca 5000 organisationer; majoriteten av svenska
myndigheter, regioner, banker och företag.
Öppna aldrig ditt BankID på uppmaning av någon annan, på samma sätt som du aldrig skulle lämna ut ditt pass till någon främling som tar kontakt med dig.
Dela din platsinformation i BankID appen. Syftet är att öka din säkerhet och motverka bedrägerier. Platsinformationen är endast aktiv när BankID-appen används.
Det är bra att vara lite misstänksam och tänk på att det ofta är du som användare som är verktyget för att ett bedrägeri ska lyckas. För oss på BankID är det viktigaste att skydda din identitet och integritet och det jobbar vi med dygnet runt.
Här försöker vi ge dig svaren på de vanligaste frågorna om BankID, kortbetalningar och digital vardagsekonomi.
Vad vill du ha svar på?
Elektronisk-ID handling
Kortbetalningar
Vardagsekonomi
Swish