Kom igång med en digital vardag

Du kan mer än du tror!

Om internet och en digital vardag

Det här med digitala betalningar och internet kan upplevas krångligt i början.

Men tänk på att nästan 75 % i åldersgruppen 76 år och uppåt använder internetbanken. Och visste du att över 7 miljoner svenskar använder Swish?

Kan dom så kan du!

För att göra det överskådligt och visa att det inte är så krångligt, gör vi här en sammanfattning av vad vi menar med ”En digital vardag som passar alla”.

Kort

Det enklaste sättet att komma igång med betalningar utan kontanter är att använda kort – det är snabbt, smidigt och säkert.

Internetbanken

Med internetbanken kan du logga in från en dator och göra i stort sett alla bankärenden – som att betala räkningar, ansöka om lån, se aktuellt saldo och transaktioner. Och mycket annat.

Mobilbanken

Om du har en smartphone – en mobil kort och gott – kan du ladda hem din banks mobilapp. I den kommer du åt samma konton och tjänster som med din dator. Detta gäller också surfplattor.

BankID

För att kunna skicka pengar, betala elektroniskt eller använda en digital brevlåda måste du kunna identifiera dig. Då används BankID.

Swish

En digital tjänst som används för att kunna skicka och ta emot betalningar via mobilen.

Digital brevlåda

Att skaffa en digital brevlåda är ett bra komplement för att hantera sin digitala ekonomi, något som är också bra för miljön. I den får du brev och fakturor från anslutna företag och myndigheter du har en relation till. Du kan även signera avtal, betala med ett klick och hantera kvitton.

Till sist

Fördelarna med en digital vardag är många. Du kan göra allting när det passar dig, där det passar dig. Det finns inte någon anledning att ta sig till banken i onödan, du behöver inte längre ta dig till en brevlåda för att lägga i ett kuvert med en betalningsorder eller gå till en butik för att handla.

Vi hoppas att Betalningshjälpen kan inspirera och hjälpa dig till en digital vardag!

Ordlista

Här har vi samlat vanliga ord och begrepp. Klicka på ordet för att läsa mer.

Avskiljare mellan namn och adress i Internets e-postadresser. Uttalas som det engelska ordet ”at” (hos/vid). Vanliga svenska smeknamn är ”Snabel-a”, ”Alfa-slang” och ”Kanelbulle”.

En datoranvändare identifierar sig för en dator, ett program eller en tjänst på internet genom att registrera ett så kallat användarkonto. Det innehåller ett användarnamn och ett lösenord. Efter registreringen får du tillgång till användarkontot genom att logga in med ditt användarnamn och lösenord. Ett användarnamn kan vara ett förnamn eller smeknamn eller ett påhittat ord, vilket som helst. Som användarnamn används ibland e-postadressen.

App är förkortning för applikation, små tillämpningsprogram som man laddar hem från internet (Google Play butik för Android och App Store för iPad och iPhone) och installerar i surfplattor och mobiler.

BankID är en e-legitimation som gör det möjligt för företag, banker, organisationer och myndigheter att både identifiera och ingå avtal med privatpersoner på Internet. BankID är en elektronisk ID-handling som är jämförbar med pass, körkort och andra fysiska legitimationshandlingar.

Att Blippa är ett annat ord för en kontaktlös betalning. Det innebär att du bara behöver hålla ditt kort mot en kortterminal för att göra ett köp. Du behöver alltså inte stoppa in kortet i och slå koden för att bekräfta transaktionen. Detta gäller för närvarande för köp upp till 400 kr. I annat fall måste du slå in din kod.

En blogg är en webbdagbok, en öppen webbplats som innehåller periodiskt publicerade inlägg och/eller dagboksanteckningar på en webbsida där inläggen är ordnade så att de senaste inläggen är högst upp.

Bluetooth (på svenska Blåtand), blåtandsteknik, är en standard för trådlös, kortväga kommunikation mellan till exempel headset och mobiltelefon eller mellan tangentbord och dator.

Att handla via ”Card on file” innebär att man betalar hos en näthandlare med redan sparade uppgifter. Detta innebär att man vid återkommande transaktioner eller betalningar inte behöver fylla i uppgifter (kortnummer m.m) för varje enskilt köp. ”Card on file” är till för att skapa en så smidig och enkel kundresa som möjligt. Card on file är redan ett väldigt etablerat betalsätt som ofta används av stora aktörer såsom Netflix och Spotify med många andra. Transaktioner och betalningar som sker via Card on File är lika säkra som ’vanliga’ kortbetalningar via nätet och om något mot förmodan skulle ske så är man försäkrad precis som med alla andra betalsätt.

Card Security Code, vanligtvis kallad CVV-kod (Visa) eller CVC-kod (Mastercard), är en tre- eller fyrsiffrig kod som nästan alltid är placerad på kortets baksida. American Express skiljer sig dock lite och har en fyrsiffrig kod på kortets framsida ovanför kreditkortsnumret.

En digital brevlåda är en e-tjänst i form av en webbaserad eller mobilapp-baserad brevlåda. I den kan företag och privatpersoner få digital post från myndigheter (motsvarigheten till ”bruna kuvert”) och företag. Inloggning sker med hjälp av e-legitimation, till exempel Mobilt BankID.

Google är ett av världens största företag. Mest känt är Google för sin sökmotor som blixtsnabbt söker igenom hela internet för att hitta svar på frågor som människor ställer till internet. Sökproceduren kallas att googla. Google har även en rad andra applikationer (tillämpningar) inom dataområdet: Google Mail, Google Maps, Google Earth, Google Translate och många fler. Du får gratis tillgång till Googles utbud genom att registrera ett användarkonto.

Bild på skärmen som startar en app (applikation) när du klickar/trycker på den.

En tjänst på din banks hemsida som ger dig tillgång till alla dina konton och funktioner som du har i din bank, när du loggar in på med dina personliga uppgifter. Inloggning sker via en webbläsare på din dator. Du får information om dina olika konton och kort, du kan göra överföringar, betala räkningar och mycket annat.

Nedladdning, eller ladda ner, innebär att en fil (oftast en video- eller ljudfil) laddas ned för att sedan spelas upp lokalt på den egna datorn.

Att logga in är att identifiera sig på en hemsida så att du får tillgång till information eller annat som är personligt för just dig. Det vanligaste är att du anger ett användarnamn och ett lösenord på ditt användarkonto som du själv oftast har skapat genom att registrera dig på webbplatsen ifråga. Eller så sker det med elektronisk identifiering, typ BankID.

Ger dig tillgång till dina konton och banktjänster via en app i din mobil eller surfplatta. Du får i stort sett samma möjligheter och funktioner som när du loggar in i internetbanken.

Near Field Communication, NFC (på svenska Närfältskommunikation) är en överföringsmetod för kontaktlöst utbyte av data över korta sträckor. Tekniken är brett använd, t e x i busskort eller hotellnycklar. Nu börjar tekniken också hitta in i mobiler och surf­plattor.

Kod i form av ett mönster av små rutor eller prickar som inläst i en mobil/dator kan omvandlas till data. Ett vanligt användningsområde är att ta en bild av koden med mobilen, som sedan automatiskt öppnar en hemsida i mobilens webbläsare. På samma sätt som streckkoder på förpackningar identifierar en vara för kassasystemet i butiken.

Sajt är ett svenskt talspråksuttryck för engelskans site som betyder webbsida eller webbplats.

En selfie är ett porträttfotografi någon tar på sig själv och lägger ut på internet.

Sociala medier betecknar webbplatser och mobila appar med vars hjälp människor kan interagera i mänskliga sociala nätverk och, i motsats till traditionella medier, bidra med eget innehåll. Sociala medier kan innefatta internetforum, sociala nätverkstjänster, bloggar med mera.

Spam är oönskade och obeställda massutskick av skräppost, oftast med reklam.

Streaming innebär att i realtid spela upp ljud- eller videofiler på en dator, surfplatta eller mobiltelefon från en webbplats, samtidigt som filerna överförs i ett nätverk. Inte samma sak som att ladda ner.

En app som används för överföring av pengar. Med Swish sker betalningarna direkt från och till ditt bankkonto via ditt mobilnummer.

En webbläsare är ett dataprogram som används för att läsa information på nätet (webben). Det finns flera olika webbläsare. De vanliga­ste är Internet Explorer, Google Chrome, Firefox och Safari.

Testa dina kunskaper!

Hur bra koll har du på datorer, internet och sånt? Gör vårt test!

 Tycker du att det är krångligt? Du hittar förklaringar i vår ordlista.

Steg {{questionIndex + 1}} av {{quiz.questions.length}}

{{ quiz.questions[questionIndex].question }}

{{ option.text }}

{{result.title}}

{{result.text}}

Bra jobbat!

Vänligen fyll i dina uppgifter och klicka på ”Skicka in” så deltar du i vår tävling.

Tack!

Tävlingen pågår till och med 31 juli 2020.
Dina inskickade uppgifter kommer endast att användas för tävlingen och inte i något annat syfte.
Anställda hos Mastercard eller Bonnier News får inte tävla. Vinnarna utses av en jury och meddelas via epost och på betalningshjälpen.se. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.